بیتکوین (Bitcoin) اولین ارز دیجیتال سال 2008 به دنیا معرفی شد و توانست افراد زیادی را به خود جلب کند. علاقهمندان به این ارز دیجیتال همواره به دنبال کسب اطلاعات جدید و بهروز در مورد این رمز ارز پایه، قیمت و نحوه خرید و فروش آن هستند. به همین دلیل ما میخواهیم در این مقاله به شناخت ارز دیجیتال (Digital currency) بیتکوین و ویژگیهای آن بپردازیم.
بیتکوین چگونه اختراع شد؟
فرض کنید به کشوری سفر کردید و قصد خرید دارید. شما برای این کار نیاز به فراهم کردن پول رایج کشور مقصد دارید. بنابراین لازم است به صرافیهای مختلف مراجعه کنید و پول خودتان را به پول رایج آن کشور تبدیل کنید تا امکان خرید شما فراهم شود. این کار ممکن است مشکلاتی برای توریست به وجود آورد زیرا ارزش پول تمام کشورها با هم یکسان نیست. بنابراین لازم است روشی را به کار ببرند تا با استفاده از آن بتوانند این مشکلات را حل کنند.
شخصی به نام ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) برای حل این مشکل و مشکلاتی مشابه آن ایده جدیدی را ارائه کرد. او در سال 2008 در اقدامی بیهمتا دامنه اینترنتی به نشانی bitcoin.org را ثبت کرد.
همین حالا میتوانید برای خرید و فروش بیتکوین از طریق همتاپی اقدام کنید
هدف از ایجاد این ارز دیجیتال، سرعت بخشیدن به تراکنشهای مالی و ارزی بین کشورهای مختلف است به طوری که اگر کسی بخواهد از کشوری به کشور دیگر ارز فیات (Fiat currency) انتقال دهد بدون نیاز به بانکها و شرکتهای مالی دو کشور بتواند کار خود را انجام دهد. در غیر این صورت باید چند روز برای انجام تبادلات بانکی و ارزی معطل شود.
ارز دیجیتال بیتکوین از ابتدا تاکنون
سال 2008
در این سال ساتوشی ناکاموتو علاوه بر ثبت دامنه bitcoin.org، در ایمیلی رمزنگاری شده مقالهای در مورد بیتکوین و با هدف معرفی آن منتشر کرد.
Bitcoin در واقع پول بدون پشتوانهای است که هیچ نهاد یا دولت مرکزی آن را پشتیبانی نمیکند و در استفاده از آن نیاز به اعتماد وجود ندارد و باعث حذف تمام بانکها و سازمانهای مالی در جهان میشود. ناکاموتو اختراع خود را با نام اختصاری BTC نمایش داد و برای استخراج بیتکوین و انجام تراکنشهای مالی از الگوریتم اثبات کار استفاده کرد.
سال 2009
بعد از انتشار مقاله Bitcoin توسط ناکاموتو، او در سال 2009 بیتکوین را در قالب یک نرمافزار متن باز (open source) طراحی و به صورت عمومی منتشر کرد. اولین BTC را در اولین بلوک بلاکچین (blockchain) با عنوان بلوک پیدایش (genesis block) استخراج کرد و 50 بیتکوین را برای تولید هر بلاک در بلاکچین به عنوان پاداش در نظر گرفت.
سال 2010
نخستین معاملهای که توسط بیتکوین انجام شد برای خرید پیتزا بود. لازلو هانیکز (Laszlo Hanyecz) دو پیتزا به ارزش 10 هزار دلار با ارز دیجیتال بیتکوین خریداری کرد. این روز به عنوان روز (Bitcoin Pizza Day) معروف است.
علاوه بر این در همین سال، برخی از افراد با سوءاستفاده از نقض امنیتی موجود در بلاکچین بیتکوین تعداد نامحدودی از این ارز دیجیتال را تولید کردند برای مثال در یک معامله بیش از 184 میلیارد بیتکوین رد و بدل شد.
از دیگر حوادث سال 2010 میتوان به راهاندازی اولین صرافی بیتکوین در جهان و در کشور ژاپن اشاره کرد. این اولین گام موفقیت آمیز برای این پلتفرم (platform) به شمار میآید.
جهت دریافت آخرین اخبار به خانواده همتاپی بپیوندید
سال 2011-2013
در این سال حدود 105 هزار بلاک در بلاکچین بیتکوین تولید شد. این تعداد 25 درصد بیتکوینهای موجود در شبکه بود.
صرافیهای بزرگی مانند Britcoin در انگلستان و BitMarket.eu در لهستان در این سالها فعالیت خود را آغاز کردند.
در سایتی به نام Silk Road برای بازار سیاه و تبادلات غیر قانونی از بیتکوین استفاده میشد.
Mt.Gox یکی از بزرگترین صرافیهای معامله بیتکوین برای اولین بار در سال 2011 هک شد و حدود 2 هزار Bitcoin آن به سرقت رفت.
در این سالها رمزارزهای دیگری مانند لایتکوین (Litecoin) و ریپل (Ripple) وارد بازار ارزهای دیجیتال شدند تا آن زمان 10 ارز دیجیتال جدید اختراع شده بود.
سالهای 2014-2016
Mt.Gox برای دومین بار در سال 2014 هک شد. این بار 8500000 بیتکوین به سرقت رفت. این سرقت، بزرگترین سرقت بیتکوین در تاریخ بود. در آن زمان حدود 70 درصد از تراکنشهای شبکه بیتکوین در اختیار این صرافی بود. تاثیرات این سرقت عظیم باعث افت شدید قیمت بیتکوین تا سال 2016 شد.
سال 2017
در این سال قیمت بیت کوین به بیشترین مقدار خود یعنی 19,782 دلار رسید و برای اولین بار این رمز ارز توسط دولت ژاپن به عنوان یک ارز دولتی پذیرفته شد و امکان معامله این ارز دیجیتال در دستگاههای خودپرداز فراهم شد.
سالهای 2018-2019
در این سالها قیمت بیتکوین نوسانات زیادی داشت و با حذف صرافیهای کره جنوبی از لیست کوینمارکتکپ (COINMARKETCAP) قیمت بیتکوین بسیار پایین آمد. تبلیغات بیتکوین در گوگل و فیسبوک منع شد. اما برنامه واتساپ امکان معامله بیتکوین و تبدیل آن به ارزهای دیجیتال را با استفاده از ربات lite.im فراهم کرد.
ماینرها (miners) با حداکثر تلاش خود توانستند 80 درصد از 21 میلیون واحد Bitcoin موجود در شبکه را استخراج کنند.
کارکرد شبکه بلاکچین بیتکوین چگونه است؟
بیتکوین نوعی ارز مجازی است که به صورت غیرمتمرکز و بدون دخالت هیچ فردی تمام تراکنشهای خود را به صورت همتا به همتا (P2P) انجام میدهد. در این شبکه امکان برگشت پذیری تراکنشها، سرقت دارایی، کلاهبرداری، تقلب و دخالت در دادههای کاربران وجود ندارد. کاربران شبکه Bitcoin با استفاده از تعداد زیادی کامپیوتر با قدرت پردازش بالا همواره تلاش میکنند با انجام فرایندهای مختلف شبکه بلاکچین را گسترش دهند. در واقع تمام اطلاعات تراکنش کاربران در بلاکهای رمزنگاری شده ذخیره میشوند که با امضای دیجیتالی معتبر همواره محفوظ هستند و هرگاه کاربری بخواهد تراکنشی در شبکه انجام دهد این اطلاعات جدید در بلاکها ثبت میشوند که تغییر دادن آنها بعد از ثبت، غیر ممکن است. به همین دلیل شبکه بلاکچین، شبکه کاملا امنی است که امکان سرقت و کلاهبرداری در آن وجود ندارد. بعد از آن که یک تراکنش جدید توسط کاربری ایجاد شد باید تمام ماینرها (کامپیوترها) آن را تایید کنند تا در پایگاه داده عمومی بلاکچین ثبت شود و در ازای انجام این فعالیتها، شبکه بلاکچین مقداری از ارز BTC را به عنوان پاداش در اختیار کامپیوترها قرار میدهد.
آیا بیتکوین امنیت کافی برای انجام تراکنشهای مالی دارد؟
همانطور که گفته شد پروتکل Bitcoin و بلاکچین آن از امنیت بالایی برخوردار است و امکان هک کردن آنها بسیار پایین است. اما با این وجود سرویسهای وابسته به آن از امنیت خوبی بهرهمند نیستند و همواره شاهد هک شدن صرافیها و کیفپولهای دیجیتالی هستیم. به همین دلیل نیاز است در انتخاب نوع سرویسهای وابسته دقت و توجه کنید.
-
امکان سرقت وجود ندارد.
در پلتفرم BTC از الگوریتم و پروتکلهای رمزنگاری شدهای استفاده میکنند که از امنیت بالایی برخوردار هستند و به همین خاطر امکان دسترسی به حساب کاربران وجود ندارد.
-
محفوظ ماندن هویت کاربران
تمام تراکنشها در Bitcoin به صورت ناشناس انجام میشود. برای انجام یک تراکنش بیت کوین شما نیازی به وارد کردن اطلاعات شخصی خودتان ندارید. همین ویژگی ریسک سرقت هویت را از بین میبرد. در سیستم سنتی برای انتقال ارزهای فیات از شما خواسته میشود تا اطلاعات هویتی خود را وارد کنید. بنابراین ارائهدهندگان خدمات مالی با مراجعه به حساب شما موجودیتان را چک میکنند و در صورت ممکن به پردازش اطلاعات و نقل و انتقال پول میپردازند. به این روش مکانیزم پوش (Push) میگویند. اما در پلتفرم بیتکوین از مکانیزم پول (Pull) استفاده میشود و شما میتوانید تراکنش خود را شخصا انجام دهید و هر مقدار که تمایل داشته باشید ارز بیتکوین را رد و بدل کنید.
-
امکان برگشت تراکنشهای بیتکوین وجود ندارد
هر تراکنشی که توسط نودهای شبکه تایید شود غیر قابل برگشت خواهد بود.
-
تبادل مستقیم فرد به فرد
تمام تراکنشهای Bitcoin به صورت همتا به همتا (P2P) انجام میشود و نیازی به وجود شخص ثالث یا شرکت واسطه برای تایید و انجام تراکنشهای این رمزارز نیست.
-
سرعت نقد پذیری بالا بیتکوین
خرید و فروش بیت کوین به دلیل ارزش بالایی که دارد در تمام صرافیهای ارز دیجیتال مانند بایننس (Binance)، کوینبیس (Coinbase)، بیتمکس (Bitmax) و غیره امکانپذیر است. علاوه بر این در داخل کشور کاربران به راحتی میتوانند این ارز دیجیتال را در صرافیهای مختلف مانند همتاپی به سایر رمزارزها و ریال تبدیل نمایند.
-
انجام سریع و آسان تراکنشهای بینالمللی
بیتکوین راحتترین و آسانترین روش انجام مبادلات مالی بینالمللی میباشد. امنیت بالای این ارز دیجیتال باعث میشود که شما به راحتی مبالغ بسیار هنگفتی را از یک نقطه به نقاط دیگر جهان جابجا کنید.
-
هزینه کارمزد بسیار کم
در مقایسه با ارزهای فیات کارمزد انتقال بیتکوین برای انجام تراکنشها بسیار ناچیز است.
-
غیرمتمرکز
این ارز رمزنگاریشده، توسط هیچ شرکت یا ارگان بینالمللی کنترل نمیشود. بنابراین هیچ بانک و نهاد متمرکزی نمیتواند در سیاستهای بیتکوین دخالت کند و دارایی شما را ضبط یا مسدود کند.
استفاده از بیتکوین چه مضراتی دارد؟
-
سوءاستفاده از بیتکوین به عنوان ابزاری برای کلاهبرداری
هر چند که Bitcoin از نظر فنی قابل دستکاری نیست، اما ممکن است برخی از افراد با استفاده از وبسایتها و نرمافزارهای مختلف از طریق پیشنهادهای بسیار عالی نظیر سرمایهگذاری اقدام به فروش این رمز ارز و کلاهبرداری کنند.
-
فعالیت بازارهای سیاه
بیت کوین، توسط افراد سودجو در بازارهای سیاه مانند دارک وب (Dark Web) مورد سوء استفاده قرار میگیرد. این افراد از Bitcoin و ناشناس بودن تراکنشهای آن برای انجام کارهای خلاف قانونی مانند حملات سایبری، معاملات مواد مخدر و قاچاق سلاح استفاده میکنند.
-
عدم ثبات قیمت بیتکوین
نوسانات قیمت بیتکوین بسیار زیاد میباشد ممکن است قیمت آن در یک روز 50 درصد تغییر کند. به همین دلیل امکان سرمایهگذاری در آن نیاز به ریسک بالایی دارد.
-
عدم برگشت پذیری تراکنشهای تایید شده BTC
ویژگی برگشتناپذیری فرایندهای بیتکوین علاوه بر مزیت، مضراتی نیز دارد. زیرا ممکن است شما در شرایطی آدرس مقصد یا مبلغ مورد نظر خود را اشتباه وارد کنید که در این صورت نمیتوانید اشتباه خود را اصلاح کنید.
-
احتمال سقوط جایگاه بیتکوین در آینده
Bitcoin به دلیل معایبی که دارد ممکن است در آینده جایگاه خودش را در جدول کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) از دست بدهد زیرا ارزهای دیجیتال دیگری با هدف بهبود آن اختراع شدهاند و در بازارهای خرید و فروش بیتکوین و توکنهای مختلف در حال معامله هستند.
-
باجگیری با استفاده از بیتکوین
بسیاری از هکرها از BTC به عنوان روش اخاذی خود استفاده میکنند و باج میگیرند. استفاده از این بیتکوین دستگیری و رهگیری این افراد را بسیار دشوار خواهد کرد.
-
سرعت پایین تراکنشها
تعداد تراکنشهایی که این پلتفرم میتواند در واحد زمان پردازش کند حدود 7 تراکنش است که برای هر تراکنش حدود 10 دقیقه زمان لازم است تا فرایندهای آن تکمیل شود. در حال حاضر توسعهدهندگان بیتکوین برای حل این مشکل، شبکه لایتینگ (Lightning Network) را پیشنهاد میکنند که تا حدودی در رفع این مشکل بسیار موثر بوده است.
قیمت خرید و فروش بیتکوین چقدر است؟
بیت کوین به عنوان پرچمدار تمام ارزهای دیجیتال در صدر جدول کریپتوکارنسی قرار دارد و ارزش آن ممکن است در یک روز نوسانات زیادی داشته باشد. قیمت بیتکوین در ابتدای پیدایش آن حدود چند صدم دلار بود سپس در سال 2017 با جهشی فوقالعاده نزدیک به 20 هزار دلار رسید.
در سالهای بعد قیمت آن کاهش چشمگیری داشت شاید برخی از کاربران میخواهند بدانند بهترین گزینه برای تبدیل Bitcoin به ارزهای دیجیتال دیگر چیست؟ آیا میتوانند هر کجا که تمایل داشته باشند به معامله و تجارت بیتکوین بپردازند؟
شما برای انجام این کارها میتوانید به دو روش عمل کنید.
- استفاده از صرافیهای آنلاینی مانند Binance، Changelly، Hitbtc میتواند بهترین روش برای تبدیل بیتکوین به ارز فیات و بالعکس باشند. این صرافیها معمولا به صورت 24 ساعت آنلاین و در خدمت کاربران هستند.
- بازارهای معامله ارز دیجیتال هم یکی از بهترین گزینههای تحلیل بازار و انجام معاملات بیتکوین و تبدیل آنها به ارزهای دیجیتال دیگر است.
استخراج بیتکوین
بیتکوین یک ارز غیر متمرکز است بدین معنی که تراکنشهای انجام شده در این بلاکچین و تولید واحدهای جدید آن تحت نفود هیچ بانک و دولتی نیست و ایجاد بیتکوینهای جدید با عمل استخراج امکان پذیر است که در آن از الگوریتم اثبات کار استفاده میشود.
ماینرها این استخراج را انجام میدهند این افراد کامپیوترهای خود با توان پردازشی بالا را در اختیار شبکه قرار میدهند و به امنیت شبکه کمک میکنند و بابت مشارکت خود در شبکه پاداش دریافت میکنند.
برای دریافت این پاداش لازم است که دستگاههای متصل به شبکه که با نام نود یا گره شناخته میشوند با استفاده از تابع هش معادلات پیچیده ریاضی مربوط به هر بلاک را حل کنند. حل این معادلات تنها با حدس زدن اعداد امکان پذیر است هنگامی معادله مربوطه حل شود و تراکنشها تایید شود بلاک استخراج شده جزیی از بلاکچین میشود و هر نودی که سریعتر به جواب دست پیدا کند کارمز تراکنشهای بلاک را دریافت کرده و بیتکوین ایجاد شده متعلق به او میباشد.
همانطور که از ابتدای بحث عنوان شد تعداد بیتکوینهایی که ماینرها میتوانند استخراج کنند نامحدود نیست و به اندازه 21 میلیون واحد میباشد برای آن که روند استخراج طولانی تر و بدست آوردن این رمزارز برای ماینرها سختتر شود، به فاصله هر چهار سال پاداش در نظر گرفته شده برای استخراج این ارز دیجیتال نصف میشود، به این رویداد هاوینگ (Halving) بیتکوین گفته میشود. مطابق با این روند پیشبینی میشود تا سال 2140 تمام بیتکوینها استخراج شود. پس از استخراج شدن تمام بیتکوینها ماینرها از طریق کارمزد تراکنشها کسب درآمد خواهند کرد.
بیت کوین را در کجا ذخیره میکنند
سرمایهگذاران BTC معمولا دارایی خود را به روشهای مختلفی ذخیره و نگهداری میکنند. نگهداری در اکسچنج و کیف پول ارز دیجیتال از رایجترین روشها میباشد.
نگهداری حجم زیادی از داراییهای دیجیتال در صرافیهای ارز دیجیتال به دلیل وجود مشکلات امنیتی مانند حملات هکرها زیاد توصیه نمیشود. کیف پولهای ارز دیجیتال، بهترین گزینه برای نگهداری بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال هستند این والتهای ارز دیجیتال در دو نوع کیف پولهای گرم (hot) و کیف پولهای سرد (cold) میباشند که سرمایهگذاران می توانند دارایی خود را در آنها ذخیره کنند. در کیف پولهای گرم انجام تراکنشها بدون اتصال به اینترنت امکان پذیر نیست اما در کیف پولهای سرد حتی در صورت قطع شدن اینترنت، تمام فرایندهای شما ادامه خواهد داشت و روند ذخیرهسازی ناتمام نمیماند. در حال حاضر در جهان کیف پولهای گرم و سرد زیادی وجود دارند که از آنها برای ذخیرهسازی ارز دیجیتال بیت کوین استفاده میشود. پرکاربردترین کیف پول ها به صورت زیر میباشد.
کیف پول داغ: Exodus ،BitcoinCore ،Electrum ،Armory ،BitGo ،Coin.Space و Green Adress
کیف پول سرد: Ledger Nano S ،Trezor ،KeepKey ،Digital Bitbox ،Blockchain.com و Bitaddress.org
آینده بیت کوین چگونه پیش بینی میشود
همان گونه که میدانید BTC برای حذف شرکتها و بانکهای مالی ایجاد شده است و هدف آن نقل و انتقالات مالی بین کاربران مختلف جهان بدون واسطه می باشد. اما با این وجود تراکنشهای این پلتفرم در مقایسه با تراکنشهای بانکی و پرداختهای روزانه بسیار کند است و برای تایید هر تراکنش آن حدود 10 دقیقه زمان لازم است.
توسعهدهندگان BTC برای حل این مشکل لایه لایتنینگ را ارائه کردند با استفاده از این ارز دیجیتال امکان انجام تراکنشهای آنی در واحد زمان وجود دارد. توسعه دهندگان شبکه بیت کوین همواره تلاش میکنند مشکلات Bitcoin را در آینده به طور کامل حل کنند.
هم اکنون از اختراع بیت کوین 12 سال میگذرد اما با این وجود برخی از کشورها بیت کوین را به رسمیت نمیشناسند و در قانونگذاری آن مشکلاتی وجود دارد. اما توسعه دهندگان این پلتفرم امیدوار هستند در آینده با بالا رفتن اطلاعات افراد در مورد Bitcoin و فواید آن بتوانند درصد بالایی از مبادلات ارزی و تراکنشهای مالی بین کشورهای مختلف را انجام دهند. تا امنیت مبادلات ارزی آنها بالا برود.