تپ روت (Taproot) به همراه امضاهای اسکنور (Schnorr)، یکی از پیشبینیشدهترین بروزرسانیهای فنی بیت کوین از زمان معرفی سگویت (SegWit) است. هدف تپ روت تغییر شیوه کار اسکریپتهای بیت کوین برای بهبود حریم خصوصی، مقیاسپذیری و امنیت است. تحقق این هدف و اهداف دیگر از ادغام تپ روت با یک بروزرسانی دیگر به نام امضاهای اسکنور (Schnorr signatures) امکانپذیر میشود.
حریم خصوصی، مقیاس پذیری و امنیت از مباحث مهم حوزه ارزهای دیجیتال به شمار میآیند. در حالی که بیت کوین محبوبترین ارز دیجیتال در جهان است، هنوز هم این مباحث نیاز به بررسی داشته و هدف تپ روت رسیدگی به این موضوعات است.
اگرچه بیت کوین فراز و نشیبهایی داشته، اما شواهد حاکی از آن است که این رمزارز جایگاه کریپتوورس (crypto-verse) را استحکام بخشیده است. صرف نظر از مسائلی چون هک صرافی متگاکس (Mt. Gox) یا هاردفورکهای بدنام بیت کوین که طی سالهای گذشته رخ داد، جامعه رمزنگاری با بیت کوین پابرجا مانده است.
اما موضوعات خاصی وجود داشته که نمیتوان از آنها غافل شد. یکی از آنها مبحث حریم خصوصی است. از آنجا که بیت کوین یک بلاکچین عمومی بوده، نظارت بر تراکنشهای شبکه برای همه افراد امکانپذیر است. این موضوع برای برخی افراد یک نگرانی بزرگ به حساب میآید.
از طریق تکنیکهایی نظیر کوین میکسینگ (coin mixing) و کوین جوین (CoinJoins) میتوانید در شبکه بصورت ناشناس فعالیت بیشتری داشته باشید. با این حال، متاسفانه هیچ یک از این موارد بیت کوین را به یک ارز خصوصی تبدیل نمیکند. اگرچه نمیتوان در مورد تپ روت نیز چنین ادعایی داشت، اما این بروزرسانی ممکن است به افزایش ناشناس ماندن در شبکه کمک کند.
بروزرسانی تپ روت به عنوان اولین گام اصلی در جهت حل عدم حفظ حریم خصوصی بیت کوین و سایر مباحث مربوطه پیش بینی شده است. اما تپ روت چیست و چه فایدهای برای بیت کوین دارد؟ در این مقاله به بررسی این موضوع میپردازیم.
تپ روت (Taproot) چیست؟
تپ روت یک سافت فورک (soft fork) بوده که اسکریپتهای بیت کوین را برای افزایش حریم خصوصی و ارتقاء سایر عوامل مرتبط با تراکنشهای پیچیده، بهبود میبخشد.
ویژگیهای مختلفی از جمله آزادی تایم لاک (timelock)، الزامات چند امضایی (multi-signature) و موارد دیگر، میتواند تراکنشها را در شبکه بیتکوین پیچیدهتر کند.
بدون تپ روت، شناسایی تراکنشهایی با این ویژگیها که مستلزم ایجاد چندین تراکنش هستند، برای همه افراد امکانپذیر است. با این حال، بروزرسانی تپ روت امکان مخفی سازی تمام بخشهای یک تراکنش بیت کوین که حاوی این ویژگیها بوده را فراهم میکند. بنابراین حتی اگر تراکنشها حاوی این ویژگیها باشند، مانند یک تراکنش واحد به نظر خواهند رسید. این موضوع پیروزی بزرگی برای طرفداران حریم خصوصی بیت کوین به حساب میآید.
آخرین اخبار پیش بینی قیمت بیت کوین |
در واقع، با تپ روت میتوان اجرای یک اسکریپت بیت کوین را پنهان کرد. به عنوان مثال، خرج کردن بیت کوین با استفاده از تپ روت میتواند یک تراکنش را در کانال شبکه لایتنینگ (Lightning Network)، تراکنش همتا به همتا یا یک قرارداد هوشمند پیچیده، مخفی کند. چنانچه شخصی به یکی از این تراکنشها نظارت داشته باشد، تنها ناظر تراکنش همتا به همتا خواهد بود. البته لازم به ذکر بوده که کیف پول ارز دیجیتال فرستنده اولیه و گیرنده نهایی قابل رویت هستند.
پیشنهاد تپ روت برای اولین بار توسط گرگ مکسول (Greg Maxwell)، توسعهدهنده هسته بیت کوین (Bitcoin Core)، در ژانویه 2018 ارائه گردید. از اکتبر 2020، تپ روت به درخواست پیتر وویل (Pieter Wuille)، در کتابخانه هسته بیت کوین ادغام شد. برای اجرای کامل بروزرسانی، اپراتورهای نود میبایست قوانین اجماع جدید تپ روت را بپذیرند. با توجه به چگونگی انجام آن، فعالسازی پروژه میتواند ماهها به طول بیانجامد.
پیش بینی میشود که تپ روت به همراه بروزرسانی دیگری به نام امضاهای اسکنور (Schnorr signatures) اجرا شود. این امر نه تنها اجرای تپ روت را امکانپذیر ساخته، بلکه ویژگی دیگری به نام تجمیع امضا (signature aggregation) را نیز ممکن میسازد.
امضاهای اسکنور (Schnorr) چیست؟
امضاهای اسکنور از یک طرح امضای رمزنگاری تشکیل شده که توسط کلاوس اسکنور (Claus Schnorr)، ریاضیدان و رمزنگار آلمانی، ارائه گردیده است. الگوریتم اسکنور بواسطه برخورداری از حق ثبت تا سالها محافظت میشد، اما حق ثبت اختراع وی در سال 2008 رسماً منقضی شد. از جمله مزایای امضاهای اسکنور، سادگی و کارآیی آنها در تولید امضای کوتاه است.
طرح امضایی که توسط ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) (خالق بیت کوین) انتخاب شد، الگوریتم امضای دیجیتال منحنی بیضوی (ECDSA) بود. ECDSA پیشتر به صورت گسترده، قابل درک، ایمن، کم حجم و منبع باز مورد استفاده قرار گرفته بود و به همین جهت جایگزین الگوریتم امضای اسکنور گردید.
با این حال، توسعه طرح امضای دیجیتال اسکنور (SDSS)، ممکن است سر آغاز نسل جدیدی از امضاها برای بیت کوین و سایر شبکههای بلاکچین باشد.
یکی از مزایای اصلی امضاهای اسکنور این است که میتوانند در یک تراکنش پیچیده بیت کوین با انتخاب چندین کلید، یک امضای منحصر به فرد تولید کنند. به عبارت دیگر، میتوان امضاهای طرفهای مختلف تراکنش را در یک امضای اسکنور جمع کرد، که به این پدیده تجمیع امضا (signature aggregation) گفته میشود.
چگونه تپ روت به سود بیت کوین خواهد بود؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، تپ روت پیشرفتهای عمدهای در حریم خصوصی بیت کوین ایجاد خواهد کرد و ادغام آن با امضاهای اسکنور، افزایش کارایی را در هنگام انجام تراکنشها به دنبال خواهد داشت. علاوه بر ارتقاء حریم خصوصی، سایر مزایای بالقوه تپ روت عبارتند از:
- کاهش حجم داده برای انتقال و ذخیره در بلاکچین
- تراکنشهای بیشتر در هر بلاک (نرخ TPS بالاتر)
- کارمزدهای تراکنش پایینتر
از آنجا که انعطافپذیری امضاها یک خطر امنیتی شناخته شده در شبکه بیت کوین بوده، یکی از مزایای تپ روت این است که امضاها دیگر قابل انعطاف نخواهند بود. به زبان ساده، انعطافپذیری امضا به این معنی است که به لحاظ فنی میتوان امضای تراکنش را پیش از تأیید، تغییر دارد. لذا، این حمله به گونهای به نظر میرسد که گویی تراکنش هرگز انجام نشده است و بیت کوین با مشکل دوبار خرج کردن (double-spending problem) مواجه میشود، که میتواند یکپارچگی دفتر کل توزیع شده (distributed ledger) را از بین ببرد.
سخن پایانی در مورد تپ روت
تپ روت یک بروزرسانی کاملاً پیشبینی شده و مورد حمایت گسترده بیت کوین بوده و چنانچه به همراه امضاهای اسکنور اجرا شود، شاهد پیشرفتهای چشمگیری در زمینه حفظ حریم خصوصی، مقیاسپذیری، امنیت و موارد دیگر خواهیم بود. همچنین، این بروزرسانی میتواند توجه بیشتری را به شبکه لایتنینگ جلب کرده و قابلیت چندامضایی (multisig) در کیف پولها را به یک استاندارد صنعتی مبدل نماید.
صرف نظر از مشارکت شما در جامعه بیت کوین، با بهبود وضعیت حریم خصوصی، کارایی و امنیت، احتمالاً تجربه بهتری در استفاده از بیت کوین خواهید داشت.
ترجمه و جمعآوری: تیم خرید و فروش بیت کوین صرافی ارز دیجیتال همتاپی
چقدر خوب
با این روش کارمزد ها هم کمتر میشه
ممنون از مقاله خوبتون
این به روز رسانی ها فقط برای ارز بیت کوین انجام میشه یا ارز های دیگه هم ممکنه به روز رسانی داشته باشن؟
سلام دوست عزیز
بله این قبیل بروزرسانیها در هر ارز دیجیتالی ممکن است اتفاق بیوفتد. انجام بروزرسانیها بسته به نظر تیم توسعهدهنده ارز دیجیتال و برنامه از پیش تعیین شده آن انجام خواهد شد.
حتی ممکن است برخی از این بروزرسانیها منجر به ایجاد هاردفورک در یک ارز دیجیتال شود.