اتریوم (Ethereum) یک پلتفرم غیرمتمرکز، متنباز و مبتنی بر زنجیره بلاکها یا بلاکچین (Blockchain) میباشد. در این پلتفرم کاربران میتوانند برنامههای غیرمتمرکز (Dapps) و قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) خود را پیادهسازی کنند. این برنامهها بدون کنترل و نظارت نهاد ثالث به کار خود ادامه میدهند. انجام معاملات و تراکنشها روی این شبکه به صورت مستقیم و بدون وجود واسطه انجام میشود.
هر توسعه دهندهای که بتواند برنامه غیرمتمرکز ارائه دهد میتواند این برنامه را روی پلتفرم اتریوم اجرا کند و با استفاده از آن بدون ساخت بلاکچین جدید برای برنامه مورد نظر خود ارز دیجیتال ایجاد کند. امروزه هزاران توکن بر روی بلاکچین آن ایجاد شده است.
در واقع این پلتفرم را میتوان یک کامپیوتر جهانی در نظر گرفت که با استفاده از فناوری بلاکچین محیطی کاملا امن و آزاد برای کاربران خود فراهم میکند.
نحوه کار و قرارداد هوشمند در پلتفرم اتریوم
همانطور که پیش از این بیان شد نحوه کار این پلتفرم همانند بیتکوین (Bitcoin) مبتنی بر بلاکچین میباشد که برای انجام مبادلات ارزی و اجرای قراردادهای هوشمند طراحی شده است. اما قراردادهای هوشمند چیست و چگونه عمل میکنند؟ در وصف قراردادهای هوشمند باید بیان کرد که این قراردادها کدهای کامپیوتری از پیش تعیینشدهای هستند که به صورت غیرمتمرکز، اتوماتیک و بدون توقف فرآیندها را انجام میدهند. این برنامهها به زبان برنامهنویسی سالیدیتی (Solidity) نوشته شدهاند و بر روی سرورهای اتریوم اجرا میشوند. این کدهای کامپیوتری مشکل نیاز به اعتماد را از بین میبرند.
همین حالا میتوانید برای خرید و فروش اتریوم از طریق همتاپی اقدام کنید
در یک قرارداد هوشمند ابتدا متن قرارداد و شرایط آن، کدگزاری شده و در بلاکهای بلاکچین اتریوم قرار میگیرد. این قرارداد بین افراد فعال در شبکه توزیع شده و هر نود فعال در شبکه یک نسخه از این قرار داد را کپی میکند. پس از بسته شدن قرارداد اطلاعات شما توسط کدهای ریاضی رمزگذاری شده و غیرقابل تغییر میباشند. این قراردادها مطابق با شرایطی که برای آنها تعریف شده است و طبق دستورالعملها اجرا میشوند. در اجرای این قراردادها نیازی به وجود شخص ثالث نمیباشد و کنترل این قراردادها توسط هیچ نهاد متمرکزی انجام نمیشود. پس از بسته شدن قرارداد و در صورت درست بودن مفاد آن تمام مراحل به صورت اتوماتیک کاملا دقیق و در زمان مناسب اجرا میشوند.
در این شبکه نیز مانند بیتکوین تراکنشها توسط افراد فعال در شبکه تایید میشوند. هر نود فعال در شبکه بلاکچین یک نسخه از تاریخچه این تراکنشها و وضعیت قراردادهای هوشمند را دریافت میکند. ایجاد هر تغییری در شبکه بلاکچین تنها در صورتی انجام میشود که تمام نودهای شبکه درباره اعمال این تغییرات به اجماع و توافق برسند.
ماشین مجازی اتریوم (Ethereum Virtual Machine) چیست؟
ماشین مجازی اتریوم (EVM)، فرایند ایجاد یک برنامه مبتنی بر بلاکچین را متحول کرد. با استفاده از این ماشین مجازی شما میتوانید از بلاکچین اتریوم برای برنامههای خود استفاده کنید.
جهت دریافت آخرین اخبار به خانواده همتاپی بپیوندید
این ماشین مجازی یک نرم افزار کاملا تورینگ میباشد و بر روی نودهای فعال در شبکه و با هدف آسان شدن روند ایجاد برنامههای بلاکچینی اجرا میشود.
برای اضافه شدن برنامه، شما میبایست از نودهای موجود در شبکه استفاده کنید. زبان برنامهنویسی یک برنامه برای استفاده از شبکه اتریوم باید به گونهای باشد که ماشین مجازی بتواند آن را بخواند. این ماشین مجازی فارغ از نوع زبان برنامهنویسی میتواند به مقدار مورد نیاز کاربر، زمان و حافظه در اختیار او بگذارد.
ارز دیجیتال شبکه اتریوم
ارز دیجیتال شبکه اتریوم، اتر (Ether) نام دارد. این ارز دیجیتال با نماد ETH نشان داده میشود. هدف از ایجاد این ارز دیجیتال ایجاد انگیزه برای مشارکت کاربران در شبکه میباشد.
این ارز دیجیتال برای پرداخت کارمزدهای شبکه مورد استفاده قرار میگیرد علاوه بر این ماینرهای شبکه در ازای استخراج و اضافه شدن هر بلاک به بلاکچین اتریوم به عنوان پاداش اتر دریافت میکنند.
اتریوم چه تفاوتی با بیتکوین دارد؟
اتریوم نیز مانند بیتکوین ارز دیجیتال میباشد. اگر بیتکوین پادشاه ارزهای دیجیتال باشد بدون شک اتریوم ملکه ارزهای دیجیتال خواهد بود. اما این دو غول بزرگ بازار ارزهای دیجیتال تفاوتهایی نیز باهم دارند.
مهمترین تفاوت بین این دو ارز دیجیتال این است که اتریوم تنها یک کریپتوکارنسی نیست و کاربردهای بسیاری دارد.
- پلتفرم مبتنی بر بلاکچین اتریوم قابلیت ایجاد قراردادهای هوشمند را دارا میباشد با استفاده از این پلتفرم شما میتوانید بدون ساختن یک بلاکچین جدید برنامه غیرمتمرکز خود را ایجاد کنید.
- مدت زمان لازم برای اضافه شدن یک بلاک به بلاکچین اتریوم با استفاده از پروتکل Ghost حدود 14-15 ثانیه میباشد اما در بیت کوین حدود 10 دقیقه است.
- مدل اقتصادی بیتکوین با اتریوم کاملا متفاوت است. پاداش بلاکها در بیتکوین هر 4 سال یک بار نصف میشود اما در اتریوم پاداش استخراج هرسال نصف میشود.
- محاسبه کارمزد تراکنش اتریوم بر حسب پیچیدگی محاسباتی، میزان استفاده از پهنای باند و فضای ذخیره سازی انجام میگیرد اما در بیتکوین بر مبنای اندازه و زمان، میزان تراکنش محاسبه میشود.
- اتریوم یک نرم افزار تورینگ کامل است اما بیتکوین چنین چیزی نیست.
- اتریوم کار خود را با جذب سرمایه گذار آغاز کرد اما بیتکوین اول معرفی شد و پس از آن با استخراج در اختیار سرمایه گذاران قرار گرفت.
- اتریوم به استخرهای ماینینگ که به صورت متمرکز میباشند اجازه فعالیت نمیدهد.
- استفاده از کارتهای گرافیک (GPU) با استفاده از الگوریتم هش اتریوم به نام Ethash به جای استفاده از دستگاه های ASIC امکان پذیر میباشد.
- هدف از اختراع بیتکوین ایجاد ارز دیجیتال نسبتا پایدار است اما اتریوم بیشتر بر مبنای هوشمندسازی ارتباطات و قراردادها ساخته شد.
مزایا و معایب اتریوم
با وجود آن که اتریوم یک پلتفرم مناسب برای اجرای برنامههای غیرمتمرکز و پیشبرد راهکارهای تجارت سازمانی میباشد اما دارای مشکلاتی میباشد که توسعه دهندگان آن در صدد حل این مشکلات هستند.
کدهای قراردادهای هوشمند این پلتفرم توسط برنامهنویسان نوشته میشوند و امکان بروز اشتباه در این کدها وجود دارد.
پروژه اتریوم یکی از پروژههای تازهکار میباشد و قراردادهای هوشمند هنوز به صورت کامل توسط دولتها در تمام کشورهای دنیا مورد تایید نیست و ابلاغ هر قانون جدید توسط نهادهای دولتی در رابطه با قراردادهای هوشمند مسائل جدیدی را ایجاد خواهد کرد.
این پلتفرم تغییرات زیادی در دنیای ارزهای دیجیتال به وجود آورده است که یکی از آنها غیرقابل تغییر بودن دادههای شبکه بلاکچین اتریوم است بدین معنی که هیچ واسطهای نمیتواند دادهها و مفاد قراردادهای هوشمند را تغییر دهد که در حال حاضر جزء مهمترین مزایای استفاده از این پلتفرم به شمار میآید.
علاوه بر این تغییر در کدها و قراردادهای هوشمند زمانی امکان پذیر خواهد بود که همه نودهای شبکه آن را تایید کنند در واقع این کار براساس اجماع شبکه انجام میشود.
امنیت این پلتفرم غیرمتمرکز با استفاده از دانش رمزنگاری امنیت برنامهها و تراکنشها تامین میشود توسط هیچ نهادی کنترل نمیشود.
برنامههای غیرمتمرکز که بر روی پلتفرم مبتنی بر بلاکچین اجرا میشوند هیچگاه متوقف نمیشوند.
رویدادهای گذشته
اتریوم پس از آن که در سال 2013 توسط نابغه روسی به نام ویتالیک بوترین اختراع شد تا به امروز فراز و نشیبهای زیادی داشته است که میخواهیم به این رویدادها بپردازیم.
-
سال 2014
اتریوم رسما در ژانویه سال 2014 آغاز به کار کرد. در آن زمان اعضای اصلی تیم ویتالیک بوترین، میهای آلیسی، آنتونی دیلوریو و چارلز هاسکینسون بودند.
در ژوئن سال 2014 بنیاد اتریوم با هدف توسعه این پلتفرم تاسیس شد.
در ژوئن و آگوست 2014 تیم اتریوم با جمعسپاری و جذب سرمایه از طریق فروش اتر به ازای بیتکوین توانستند 31 هزار بیتکوین را جمع آوری کنند.
-
سال 2015
در مه سال 2015 اتریوم برای اولین بار با شبکه آزمایشی با نام المپیک (Olympic) راه اندازی شد. این شبکه آزمایشی امکان آشنایی توسعه دهندگان با این پلتفرم را ایجاد میکرد.
روند توسعه این پلتفرم شامل چهار مرحله میباشد. این مراحل با این هدف برنامهریزی شدهاند که توسعه دهندگان با شبکه وفق پیدا کنند. مرحله اول این روند توسعه، هارد فورک فرانتیر (Frontier) میباشد و اساس کلی در آن ارائه شده است. کاربران در این هارد فورک میتوانستند برای مبادله اتریوم اقدام کنند، آن را استخراج کنند، و برنامهها و قراردادهای هوشمند خود را بر روی آن پیاده کنند. این هاردفورک در جولای 2015 منتشر شد.
-
سال 2016
اولین هاردفورک پایدار هوماستد (Homestead) میباشد. در این هاردفورک، تضمین شد که شبکه اتریوم امن است.
پیادهسازی تنجرین ویسل (Tangerine Whistle) و اسپیریوس دراگون (Spurious Dragon) در سال 2016 این پلتفرم را در مقابل حملات دیداس ایمن کرد و آسیب پذیری در مقابل حملات دیداس را به صفر رساند.
آینده
اتریوم پروژهای نوظهور میباشد که پتانسیل زیادی دارد و پیشبینی میشود تحولات اساسی در زمینه فناوری بلاک چین در آینده ایجاد کند.
مطابق با تعریف اراده شده در وب سایت اتریوم نسل بعدی اینترنت بر پایه همین پلتفرم خواهد بود. این پلتفرم غیرمتمرکز و متن باز به کاربران امکان ساخت برنامههای غیرمتمرکز و توسعه آنها را میدهد. این توسعهدهندگان میتوانند برنامههای خود را مانند کیف پولهای ارزهای دیجیتال، برنامههای مالی، قراردادهای هوشمند و بازیها بر روی آن اجرا کنند.
شرکت اتریوم در سال آینده برنامههایی برای حل مشکلات موجود در آن دارد. اعضای این موسسه میخواهند نسل بعدی اتریوم به نام هاردفورک سرنیتی یا همان اتریوم ۲.۰ (Ethereum 2.0) را جایگزین اتریوم کنونی کنند تا بتوانند مشکلاتی از قبیل تمرکززدایی (Decentralization)، مقیاسپذیری (Scalability) و امنیت در بلاکچین (Security in blockchain) را برطرف کنند. در این هاردفورک با استفاده از کاسپر (Casper) الگوریتم اجماع اتریوم از اثبات کار (POW) به اثبات سهام (POS) تغییر پیدا خواهد کرد.
همچنین قرار است این شرکت در آینده علاوه بر شاردینگ، پلاسما و ماشین مجازی جدید با نام eWASM را نیز راهاندازی کند.