حتما تا حالا کلماتی مثل FUD، SAFU، ATL و … را در شنیدهاید و در ابتدا تصور کردید که این کلمات نام کوین هستند. اما این کلمات اصلاحات مشترک بین بازار سهام، ارز، بورس و ارزهای دیجیتال هستند که هنگام سرمایهگذاری و تریدینگ با آنها زیاد برخورد میکنید.
تریدینگ و سرمایهگذاری زبان خاص خودش را دارد و ممکن است تعداد این اصطلاحات آنقدر زیاد به نظر برسد که آموختن آنها شما را به هراس بیندازد. با این وجود، اگر میخواهید بدانید در بازارهای مالی چه میگذرد، بهتر است با بخشی از این اصطلاحات آشنایی داشته باشید. در این مقاله، در نظر داریم به برخی از مهمترین اصطلاحات در تریدینگ بپردازیم. پس اگر تریدر هستید یا به ترید علاقه دارید تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
همین حالا میتوانید برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال از طریق همتاپی اقدام کنید
12 اصطلاح رایج در ارزهای دیجیتال
- ترس، عدم قطعیت و تردید (FUD): گسترش ترس و اطلاعات غلط برای رسیدن به یک هدف مشخص.
- ترس از دست دادن (FOMO): زمانی که میترسید دارایی خود را از دست بدهید از خرید خودداری میکنید.
- نگهداری یا هودل کردن (HODL): خرید و نگهداشتن دارایی برای مدت زمان طولانی.
- BUIDL: تمرکز بر روی هدف بدون توجه به روند کنونی بازار و ایجاد سیستم مالی بعدی.
- SAFU: قرار دادن دارایی در مکانی امن (جای دارایی امنه!).
- بازگشت سرمایه (ROI): میزان پولی که یک معاملهگر بدست میآورد یا از دست میدهد.
- بالاترین قیمت در طول زمان (ATH): بالاترین قیمتی که یک دارایی مشخص تاکنون داشته است.
- پایینترین قیمت در طول زمان (ATL): پایینترین قیمتی که دارایی مشخص تاکنون داشته است.
- تحقیقات لازم را انجام دهید (DYOR): اعتماد نکنید، خودتان هم تحقیق کنید.
- دقت کافی (DD): افراد هوشمند براساس واقعیتها تصمیمگیری میکنند.
- مقابله با پولشویی (AML): مقررات بازدارندهای که مانع میشود مجرمان بتوانند از طریق بازارهای مالی، داراییهای نامشروع خود را مخفی کنند یا به آن مشروعیت ببخشند.
- شناخت مشتری (KYC): مقرراتی که براساس آن صرافی هویت شما را تائید میکند.
1.ترس، عدم قطعیت و تردید (FUD)
کلمه FUD از ابتدای کلمات Fear, Uncertainty, and Doubt تشکیل شده است. این کلمات به معنای ترس، عدم قطعیت و تردید میباشند. این کلمه بیشتر از آنکه یکی از اصطلاحات تریدینگ باشد، اصطلاحی است که در بازارهای مالی به کار میرود. FUD در حقیقت استراتژی است که در آن گروهی با گسترش اطلاعات نادرست شرکت، محصول یا پروژه مشخصی را بیاعتبار میکنند. هدف اصلی آنها ایجاد ترس و تردید و ماهیگرفتن از آب گل آلود است. این استراتژی مزایای رقابتی یا تاکتیکی بسیاری دارد که آن گروه میتوانند از افت قیمتهای سهام خاصی در نتیجه اخبار مخرب درباره آن سود ببرند.
جهت دریافت آخرین اخبار به خانواده همتاپی بپیوندید
همانطور که انتظار میرود، FUD در فضای ارزهای دیجیتال امری رایج است. در بسیاری از موارد، سرمایهگذاران به طور کوتاه مدت در دارایی مشخصی سرمایهگذاری میکنند، زمانی که جایگاهشان تثبیت شد اخبار منفی و مخرب را منتشر میکنند. آنها با استفاده از این روش، با خرید یا فروش در بازه زمانی کوتاه مدت، سود خوبی به جیب میزنند. همچنین ممکن است بر روی معاملات OTC تمرکز کنند و با برهم زدن جو بازار به اهداف خود برسند.
در بسیاری از موارد، اطلاعات منتشر شده نادرست و در بهترین حالت گمراهکننده هستند. در برخی از موارد، با وجود اینکه خبر میتواند درست باشد، بهتر است تمام جنبههای موضوع را در نظر گرفت. همیشه به یاد داشته باشید که مشوقهای اجتماعی از انتشار یک اخبار مشخص چه منظوری دارند.
2. ترس از دست دادن (FOMO)
کلمه FOMO از ابتدای کلمات Fear of missing out تشکیل شده است. این عبارت به معنای ترس از دست دادن میباشد. FOMO حس تردیدی است که سرمایهگذاران هنگام خرید دارایی مشخصی مانند ارزهای دیجیتال با آن روبهرو میشوند و همیشه از این میترسند که در معامله خود منتفع نشوند. از آنجایی که در این حالت حجم بالایی از احساسات درگیر است، در صورتی که افراد زیادی درگیر FOMO شوند میتوانند قیمت را به صورت سهمیوار تغییر دهند. ترساندن سرمایهگذاران برای جا به جا کردن دارایی در حقیقت مشابه بازی «صندلی بازی است» و سیگنالی از گاوی شدن بازار در مراحل بعدی را نشان میدهد که نهایتا سر یکی از بازیکنان بیکلاه خواهد ماند.
اگر مقاله اشتباهات رایج در تحلیل تکنیکال (TA) را خوانده باشید، میدانید که جو کلی که بر بازار حاکم است میتواند قوانین کلی بازار را تغییر دهد. هنگامی که احساسات مشخصی بر بازار حاکم میشود، برخی از سرمایهگذاران تصمیم میگیرند برخلاف احساسات کلی بازار حرکت کنند و از ترسی که همگان دارند فاصله بگیرند. شاید برخی از موارد این حرکت برای آنها سودمند باشد، اما در بسیاری از موارد آنها را به دام میاندازد و آنها متضرر میشوند.
FOMO معمولاً در طراحی برنامههای رسانههای اجتماعی نیز مورد استفاده قرار گرفته است. آیا تاکنون به این فکر کردهاید که چرا معمولاً مشاهده پستهای قدیمیتر در تایملاین رسانههای اجتماعی دشوارتر است؟ این موضوع به دلیل FOMO است. اگر کاربر بتواند تمام پستهایی که از آخرین ورود به شبکه اجتماعی تاکنون گذاشته شدهاند را ببیند، آسوده خاطر خواهد شد و دیرتر به رسانه اجتماعی مراجعه خواهد کرد.
پس پلتفرم شبکههای اجتماعی عمدا پستهای قدیمی و جدید را در تایملاین با یکدیگر مخلوط میکنند تا با این ترفند در کاربران FOMO ایجاد کنند. با این روش، کاربران بارها و بارها تایم لاین را چک میکنند تا هیچکدام از مطالب را از دست نداده باشند.
3. نگه داری یا هودل کردن (HODL)
اصطلاح HODL در حقیقت فرم تغییر یافته لغت «HOLD» به معنای نگه داشتن است. این اصطلاح برای استراتژی خریدن و نگه داشتن یک دارایی به کار میرود. اولین بار در سال 2013 سایت BitcoinTalk در فوروم خود عبارت «من نگه میدارم» را در قالب یک پست منتشر کرد. در این پست املای لغت hold به غلط hodl نوشته شده بود و از آن به بعد این لغت به صورت یک اصطلاح بین تریدرها رایج شد.
منظور از HODLing این است حتی در صورت پایین آمدن قیمت نیز دارایی خود را نگه دارید. فرم تغییر یافته آن یعنی HODLers در مورد سرمایهگذارانی به کار میرود که از ترید کوتاه مدت سررشتهای ندارند؛ اما میخواهند از نوسان قیمت ارزهای دیجیتال سود ببرند. همچنین در برخی از موارد اصطلاح HODL برای سرمایهگذارانی به کار میرود که به آینده یک کوین مشخص امیدوارند و تمایل دارند دارایی خود را برای بلند مدت نگهداری کنند تا قیمت آن کوین به حد مطلوب برسد.
استراتژی هولد کردن یا HODLing تا حدودی شبیه استراتژی خرید و نگه داشتن سرمایه در بازارهای سنتی میباشد. براساس این رویکرد، سرمایهگذاران داراییهای ارزان قیمت را پیدا میکنند و برای مدت زمان طولانی آنها را نگه میدارند. بسیاری از سرمایهگذاران این استراتژی را بر روی بیتکوین (BTC) پیاده کردهاند.
اگر مقاله متوسط قیمت دلاری (DCA) ما را خوانده باشید، میدانید که در حوزه بیتکوین این استراتژی یکی از استراتژیهای پرسود است. با استفاده از این استراتژی، اگر هر هفته تنها 10 دلار بیتکوین بخرید، در 5 سال آینده دارایی شما 7 برابر خواهد شد!
4. BUIDL
اصطلاح BUIDL از کلمه HODL مشتق شده است. به طور معمول از اصطلاح BUIDL برای اعضای صنعت ارزهای دیجیتال استفاده میشود که بدون در نظر گرفتن نوسانات قیمت همواره در حال ایجاد چیزهای بیشتری هستند. صنعت رمز ارزها بدون در نظر گرفتن بازارهای خرسی بیرحمانه همواره به ساخت و ارتقای اکوسیستم خود ادامه میدهد. به همین دلیل میتوان اینطور گفت که «BUIDLers» یا افراد جامعه رمزنگاری اساسا به ارمغانی که قرار است ارزهای دیجیتال و بلاکچین برای دنیا بیاورند، بیشتر از قیمت لحظهای آن اهمیت میدهند و پیوسته برای رسیدن به این هدف تلاش میکنند.
در حقیقت طرز فکر آنها این است که نشان دهند چطور ارزهای دیجیتال براساس مکانیزم مشخص حرکت میکنند و تنها وابسته به حدس و گمان نیستند. این افراد میخواهند به ما یادآوری کنند که با تمرکز بر آینده میتوانیم زیرساختی ایجاد کنیم که در آینده به میلیاردها نفر کمک میکند. بعلاوه، BUIDLers معتقدند افرادی که با دید بلند مدت فعالیت میکنند در طولانی مدت به نتیجه مطلوبی خواهند رسید.
5. SAFU
اصطلاح SAFU برگرفته از الگوی رفتاری بیزوناچی مدیرعامل بایننس (Changpeng Zhao) است. او معمولا هنگام ارتقای برنامهریزی نشده پلتفرم خود میگوید «داراییها در امان هستند». بعداً، در تاریخ 19 مه 2018، یک تولیدکننده محتوا به نام Bizonic ویدئویی را با عنوان Funds Are Safu در یوتیوب بارگذاری کرد. این ویدئو به سرعت گسترش یافت و به یک الگوی رفتاری همهگیر در جامعه ارزهای دیجیتال تبدیل شد.
در واکنش به این اقدام، باینانس سرویس «ذخیره داراییها در فضایی امن» را برای کاربران (SAFU) راهاندازی کرد. این سرویس یک بیمه اضطراری برای سرمایه است که با کسر 10 درصد از کارمزد تراکنشها، تامین می شود. داراییهای بیمه شده در ولتهای سرد جداگانهای نگهداری میشوند. هدف از این اقدام (SAFU)، محافظت بیشتر از دارایی کاربران باینانس است. با این توضیحات، حالا منظور اصطلاح «funds are safu» را راحتتر درک میکنید.
6. بازگشت سرمایه (ROI)
اصطلاح ROI مخفف عبارت Return on Investment میباشد. بازگشت سرمایه (ROI) در حقیقت راهکاری برای سنجش کارآمد بودن سرمایهگذاری در حوزهای مشخص است. ROI نسبت بازگشت سرمایه به هزینه کلی را نشان میدهد. همچنین یکی از راهکارهای مطمئن برای مقایسه کارآمد بودن انواع روشهای سرمایهگذاری است.
محاسبه ROI به این ترتیب است که ارزش فعلی دارایی سرمایهگذاری خود را از هزینهای که برای آن سرمایهگذاری کردهاید کم میکنید. سپس عدد بدست آمده را به هزینه کلی تقسیم میکنید.
(هزینه کلی)/(هزینه کلی)– (ارزش فعلی)=ROI
به عنوان مثال اگر شما یک بیتکوین با قیمت 6000 دلار خریدهاید و در حال حاضر قیمت بیتکوین 8000 دلار باشد
ROI = 8000-6000/6000=0.33
یعنی سرمایه شما 33 درصد رشد داشته است. برای محاسبه دقیقتر از سرمایهگذاری که انجام دادهاید بهتر است کارمزدهای تراکنش را نیز در نظر بگیرید.
اعداد خام به تنهایی نمیتوانند نمایانگر سود شما باشند. در نظر داشته باشید که زمانی که بحث مقایسه عرصههای مختلف سرمایهگذاری مطرح میشود عوامل دیگری نیز تاثیرگذار میباشند و شما باید مواردی از قبیل ریسکها، بازه زمانی، نقدینگی دارایی و نوسانات قیمت را با پاسخ دادن به سوالات در نظر بگیرید.
ریسکها چقدر است؟
بازه زمانی چه مدت است؟
نقدینگی دارای چه مقدار میباشد؟
آیا نوسانات قیمت بر قیمت خرید شما تاثیرگذار است؟
بنابراین، ROI تنها میتواند یک ابزار کارآمد برای سنجش عملکرد سرمایه گذاری شما باشد ولی نمیتوان از آن به عنوان مقیاس نهایی استفاده کرد.
زمانی که بحث بازگشت سرمایه مطرح میشود، محاسبه مقدار موقعیت (position size) امری حیاتی است.
7. بالاترین قیمت در طول زمان (ATH)
همانطور که از نام این شاخص بر میآید، بالاترین قیمت در طول زمان در حقیقت بالاترین قیمتی است که یک دارایی مشخص در طول زمان داشته است. به عنوان مثال، بالاترین قیمتی که بیتکوین در طول زمان تجربه کرده است در بازار گاوی سال 2017 اتفاق افتاده است. این رقم در صرافی باینانس به 19,738 دلار رسید. یعنی این بیشترین قیمتی است که در بیتکوین خرید و فروش شد.
با مقایسه جنبههای مختلف ماجرا متوجه میشویم که ATH نقطهای است که همه کاربران در سود هستند. اگر بازار خرسی شود بسیاری از تریدرها زمانی که به نقطه سربهسر سرمایهگذاری خود برسند از بازار خارج میشوند.
با این وجود، اگر دارایی در نقطه ATH قرار بگیرد، دیگر هیچ فروشندهای باقی نمیماند که بخواهد در نقطه سر به سر خارج شود. به همین خاطر اصطلاحا به نقطه ATH تلالو آسمان آبی (blue sky breakouts) هم میگویند چرا که بعد از آن هیچ مقاومت قیمتی وجود ندارد.
عموما در ATH حجم مبادلات نیز جهش میکند. چرا؟ به این علت که افرادی که به صورت روزانه ترید میکنند با رسیدن به ATH به طرف بازار هجوم برده و با گذاشتن سفارش سعی میکنند دارایی خود را با بالاترین قیمت فروخته و سود بیشتری کسب کنند.
آیا زمانی که به نقطه ATH میرسیم قیمتها برای همیشه صعودی خواهند بود؟ مسلما اینطور نیست. تریدرها و سرمایهگذاران به دنبال کسب سود در نقاط مشخصی هستند و در سطوح قیمتی مشخصی سفارشات محدود (limit order) میگذارند. مخصوصا اگر ATH بارها و بارها اتفاق بیفتد.
حرکات سهمیوار عموما با افت شدید قیمتی خاتمه مییابند، چرا که بسیاری از سرمایهگذاران حس میکنند که حرکت رو به بالا تمام شده و سعی میکنند هرچه سریعتر از موقعیت خارج شوند. در تصویر زیر میتوانید افت قیمت بیتکوین را بعد از یک حرکت سهمیوار در دسامبر سال 2017 مشاهده نمایید.
قیمت بیت کوین در 5 روز از 20,000 دلار به 11,000 دلار رسید.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود قیمت بیت کوین بعد از رسیدن به رقم 19,798 دلار، تنها ظرف چند روز تقریبا 45% افت کرد. به همین خاطر مدیریت ریسک و تعیین نقاط حد ضرر (stop-loss) بسیار حائز اهمیتاند.
ترجمه و جمعآوری: واحد تحقیق و توسعه مجموعه همتا پی